Jídlem ke zdraví, kráse i vitalitě
Při vaření maximálně využíváme superpotraviny. Jaký je přínos superpotravin (a jídel z nich připravených) pro vaše zdraví?
1. Prevence srdečních chorob
Jako spolehlivá prevence srdečních chorob slouží konzumace zdravých, lehce stravitelných a málo tučných (a také méně solených) jídel.
- zdravě a šetrně připravené lehké druhy masa (drůbež, ryby, zvěřina): vše s šetrným pečením s párou a bez používání průmyslových ztužených tuků
- luštěniny, sója, olivový olej
- čerstvá , nebo teplá zelenina (světové statistiky uvádí, že nízká konzumace zeleniny a ovoce stojí za 42% srdečních onemocnění)
- čerstvé saláty
2. Prevence nádorových onemocnění
Karcinomů v dnešním rychlém a uspěchaném světě bohužel přibývá, což je jednak způsobeno stresem a životním prostředím, ale především nesprávnou stravou (obsahující často i vyloženě zdraví poškozující látky).
Proto je velmi důležité (více než kdy dříve) zařadit do svého každodenního jídelníčku šetrně připravená jídla z kvalitních surovin, které obsahují antioxidanty a slouží tak jako spolehlivá prevence nádorových onemocnění:
- košťálová, nebo listová zelenina (zelí, kapusta, květák, špenát, brokolice, listové saláty)
- barevná zelenina (červená řepa, rajčata, paprika, mrkev, cibule, hrášek, okurka)
- luštěniny, ořechy, sója, olivový olej
- tvaroh a jogurty
- zdravě a šetrně připravené bílé druhy masa (nízkotučná drůbež a především pak ryby, které bychom měli ideálně konzumovat 2-3 krát týdně): vše s šetrným pečením s párou a bez používání průmyslových ztužených tuků
3. Posílení Vaší imunity
Civilizačními vlivy, zrychlením života a zhoršením životního prostředí na nás denodenně útočí celá řada celá řada "vnějších nepřátel" oslabujících náš organismus. A právě kvůli zvýšené a zrychlené intenzitě pracovní zátěže je třeba myslet (více než kdy dříve) na doplňování vhodných potravin, posilujících náš atakovaný organismus o žádoucí přírodní antioxidanty a vitaminy (A, B, C, E, a K) a minerály (zinek, selen, jód, fosfor, draslík, hořčík a železo):
- košťálová, nebo listová zelenina (zelí, kapusta, květák, špenát, brokolice, listové saláty)
- barevná zelenina (červená řepa, rajčata, paprika)
- luštěniny, obilniny, ořechy, sója, jáhly, pohanka, olivový olej
- tvaroh a jogurty
- čaj
- zdravě a šetrně připravené lehké druhy masa (drůbež, ryby, zvěřina): vše s šetrným pečením s párou a bez používání průmyslových ztužených tuků
Z čeho vaříme
4. Přínos pro vaši krásu a vitalitu
Prevence stárnutí kůže
Tak jako nás přirozeně zajímá ochrana našeho zdraví před negativními civilizačními vlivy, tak nás správný jídelníček (a jeho složení) zajímá také ve vztahu k udržení mladistvého vzhledu a ochrany před stárnutím pokožky a pleti a také jako prevence dnes velmi rozšířené celulitidy.
I v tomto případě je možné správnou stravou pomoci nejen našemu zdraví, ale i kráse, a to zejména zařazováním vhodných potravin do našeho jídelníčku, bohatých na žádoucí přírodní antioxidanty, vitaminy (A, B, C, E, a F) a minerály. Ty pomáhají nejen naší pokožce a pleti, ale řada z nich podporuje i správný a zdravý růst vlasů a nehtů:
- z masa především zdravě a šetrně připravené ryby, které bychom měli ideálně konzumovat 2-3 krát týdně: připravené s šetrným pečením s párou a bez používání průmyslových ztužených tuků
- barevná zelenina (červená řepa, rajčata, paprika, dýně, kukuřice, mrkev, okurka)
- košťálová, nebo listová zelenina (zelí, kapusta, květák, špenát, brokolice, listové saláty)
- luštěniny, obilniny, ořechy, sója, jáhly, pohanka, olivový olej
- tvaroh a jogurty
- čaj
Jídlem proti únavě
Na únavu našeho těla má v dnešním rychlém a uspěchaném světě vliv nejen stres a intenzívnější pracovní zátěž, ale především nesprávná strava (obsahující často i vyloženě zdraví poškozující látky, které zatěžují organismus a způsobují stavy únavy).
Proto je dnes třeba myslet (více než kdy dříve) na správnou skladbu naší stravy, která nejenom potlačí stavy únavy, ale navíc nám i dodá potřebnou vitalitu a energii: tj. především na pestrý jídelníček z kvalitně připravených a lehce stravitelných a nízkotučných jídel:
- zdravě a šetrně připravené lehké druhy masa (drůbež, ryby, zvěřina): vše s šetrným pečením s párou a bez používání průmyslových ztužených tuků
- luštěniny, ořechy, sója, olivový olej
- čerstvá , nebo teplá zelenina
- čerstvé saláty